Geld sparen is welvaren

rommelmarkt vandaag koopjes doen

Winkelen en geld besparen gaan niet vaak hand in hand. Op een rommelmarkt is dit echter wel het geval! Wat je als bezoeker betaalt, bepaal je vaak zelf. Een goede timing kan je bijvoorbeeld enkele euro’s opleveren. En die enkele euro’s worden na verloop van tijd tientallen euro’s. En geef toe, het geeft een leuk gevoel wanneer je onder de vraagprijs koopt 😉 .

“De beste koopjes doe je ‘s ochtends als eerste”

Dat is wat je van velen te horen krijgt. Helaas, is dat niet 100% correct. Het is waar dat de die hard rommelmarkt-kopers als eerste aanwezig willen zijn. Ze hebben eerste keuze. Maar de eerste keuze is vaak niet aan de beste prijs!

Standhouders op rommelmarkten zijn tijdens de opening van het evenement al eventjes in de weer. Ze hebben thuis hun thermos met koffie gevuld en naar de plek van de rommelmarkt of brocanterie gereden. Eens aangekomen hebben ze al hun antiek en andere prulletjes geplaceerd. Met andere woorden, ze zijn klaarwakker. Klaarwakker en nog vol energie. Dat maakt onderhandelen dus net iets moeilijker. Want een klaarwakker persoon zal minder snel toegeven aan een lagere prijs.

Het ego van de verkoper speelt ook een rol bij het bekomen van een goede prijs. We bedoelen dit zeker niet slecht. Een verkoper wordt in het begin van de rommelmarkt het vaakst benaderd door “kopers”. Dit geeft hem een goed gevoel, en terecht! Dat goed gevoel is heel leuk voor de standhouder. Het is echter iets minder interessant voor jou als koper tijdens onderhandelingen. Een verkoper die ervan uitgaat dat hij een goede dag zal hebben, zal moeilijker zakken met zijn prijzen.

Wanneer koop je dan wel?

De doortocht van de “eerste kopers” is redelijk snel voorbij. Eens de rommelmarkt een goed uur open is komen de wandelaars langs. Deze mensen komen niet met de intentie om te kopen, maar komen eerder de sfeer opsnuiven. Met andere woorden, het percentage van kopers daalt. Net zoals het geloof van de verkoper. Hoe minder klanten de standhouder per uur heeft, hoe lager hij zal zakken in zijn prijzen. Wil je de allerbeste prijs? Ga dan helemaal op het einde. Dan is de verkoper moe en verdwijnt zijn zin om te onderhandelen. De kans dat hij toegeeft aan jouw prijs is dus heel groot. Op dat moment wil hij zo min mogelijk inpakken en meenemen naar huis.
‘S middags kan je echter ook goede prijzen bekomen. Het bezoekersaantal daalt omdat de mensen honger krijgen en gaan eten. De verkoper ziet dit ook en zal dus extra blij zijn wanneer iemand aan zijn kraam staat. En dus ook extra zijn best doen om te verkopen.
De datum van de rommelmarkt speelt ook een belangrijke rol. Ook hier geldt hetzelfde principe als met de tijd. In het begin van het rommelmarktenseizoen (maart – april) zal je de leukste spullen vinden, maar ook een verkoper vol goesting. Op het einde van het seizoen zal je, net zoals bij de solden, de overgebleven spulletjes voordeliger kunnen kopen.

‘S ochtends kopen garandeert dus niet de goedkoopste prijs, maar blijft er nadien wel nog iets over?

Dat is natuurlijk een risico. Mensen die als eerste kopen, hebben de eerste keuze. Als je ‘s ochtends iets ziet dat je echt interesseert, en je wilt niet de vraagprijs betalen, dan zal je extra je best mogen doen. 

Je e-mailadres is enkel zichtbaar voor ons en wordt nooit gedeeld met anderen.

Lees hier onze andere Rommelmarkt artikels:

Naar Buiten - Genieten
Vakantie in eigen land? Hotspots Vlaanderen gidst je door de leukste activiteiten en naar het lekkerste eten!